Thursday, October 1, 2009

Al-Quran pedoman hidup insan takwa

MEMILIH gaya hidup berpandukan al-Quran adalah jalan yang sesuai untuk mengembalikan landskap kehidupan harmonis. Kesempurnaan yang dicari untuk pengisian sebuah jiwa bukan bergantung kepada insan lain atau sebarang bentuk hiburan ataupun kecenderungan minat.
Kesempurnaan jiwa bermula dari kebergantungan kita kepada Allah SWT melalui bacaan al-Quran dengan lidah atau penghayatan maksud ayat suci al-Quran melalui maksud dan tafsirnya. Mencari ketenteraman jiwa melalui menyebut dan berzikir nama Allah adalah permulaan kepada kebahagiaan. Firman Allah, “Orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah! Dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia”. (Surah Al-Ra‘ad: 28)
Membaca al-Quran setiap kali solat adalah amalan yang perlu dipraktikkan dalam kehidupan manusia apatah lagi pelajar. Otak yang segar akan terpancar dari kemuliaan lidah yang dibasahkan dengan kalam Allah setiap fajar terbit dan terbenam. Kehitaman atau hati yang berkarat kerana terlalu biasa melakukan dosa juga boleh dipulihkan dengan bacaan ayat al-Quran seperti hadis daripada Ibnu Umar r.a. berkata, sabda Rasulullah SAW, “Sesungguhnya hati ini berkarat seperti berkaratnya besi apabila terkena air, seorang sahabat bertanya, “Bagaimana menghapuskan karat itu”? Jawab Nabi SAW, “Banyakkan menyebut mati dan membaca al-Quran”.
Ganjaran membaca ayat suci al-Quran dijelaskan Allah SWT sebagaimana hadis, daripada Ibnu Mas'ud r.a. ia berkata: “Barang siapa yang membaca satu huruf daripada al-Quran maka baginya satu kebaikan, satu kebaikan menyamai dengan 10 pahala, aku tidak bermaksud: Alif, Lam, Mim ialah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf. (Riwayat ad Darimi Tarmizi).
Jelas pada hari ini, kebanyakan remaja atau belia memilih untuk menghadiri pusat hiburan sebagai tempat mencari kepuasan hidup. Kepuasan hidup yang cuba dicari melalui pelbagai bentuk hiburan adalah satu pilihan yang boleh menenggelamkan akidah, maruah diri, kemuliaan peribadi dan agama yang akhirnya membawa kepada perbuatan riddah.
Kehidupan yang tidak berasaskan al-Quran dalam rutin harian mampu menolak jauh manusia ke arah petanda kehancuran umat Islam. Kita semakin khuatir bagaimana generasi akan datang melihat Islam kerana agama yang diwarisi dari ibu bapanya adalah lebih bersandarkan kepada namanya Islam, hakikatnya jauh dari apa yang dikatakan penganut Islam.
Ibu bapa pada hari ini perlu menitikberatkan kecenderungan ke arah memberi kefahaman anak-anak mengenai al-Quran. Tanggungjawab ini bukan sekadar menghantar anak untuk belajar mengaji al-Quran tetapi ada sesuatu yang lebih bermakna lagi iaitu bagaimana hendak menjadikan anak-anak cenderung ke arah memahami maksud al-Quran seterusnya boleh menerapkan sebagai asas dalam pemikiran dan segala hal perlakuan.
Jiwa umat Islam yang membiasakan diri dengan bacaan ayat suci al-Quran begitu hebat sehinggakan Rasulullah SAW membuat perumpamaan dalam hadisnya, daripada Abu Musa Al Asy'ari r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Umpama orang mukmin yang membaca al-Quran seperti buah Utrujjah (seperti limau besar) baunya wangi dan rasanya sedap. Umpama orang mukmin yang tidak membaca al-Quran seperti buah tamar tidak ada bau dan rasanya manis dan umpama orang munafik yang membaca al-Quran seperti Raihanah (sejenis pokok) baunya wangi dan rasanya pahit dan umpama orang munafik yang tidak membaca al-Quran seperti buah labu yang tiada bau dan rasanya pahit. (Riwayat Bukhari & Muslim)
Kebimbangan hari ini adalah sejauh mana kesedaran masyarakat Islam khususnya yang bergelar remaja dan belia memahami al-Quran untuk diletakkan dalam asas tindakan dan perlakuan. Kecenderungan memilih gaya hidup yang bebas sebenarnya mampu membawa masa depan negara ke arah kemusnahan keamanan negara.
Justeru, keprihatinan masyarakat masa kini memilih al-Quran untuk dijadikan panduan dalam segala perkara amatlah dituntut. Kelapangan masa pada waktu malam dan memulakan fajar hidup dengan bacaan al-Quran mampu melunakkan pemikiran agar berubah kepada kehidupan yang lebih permai.
Membaca al-Quran bukan saja mampu menerangi hati, sebaliknya yang paling besar rahmatnya ialah pada hari pembalasan kelak. Pahala membaca al-Quran alah pertolongan kepada kita di sana kelak, hadis Abu Umamah r.a yang mendengar Nabi SAW bersabda, “Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya”. (Riwayat Muslim).

No comments: